Informatie over de Bitcoin

Wat zijn Bitcoins? Hoe worden Bitcoins gegenereerd?

Informeer jezelf

Als je van plan bent je te verdiepen in Bitcoin, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Bitcoin maakt het uitwisselen of ruilen van geld mogelijk, maar doet dit op een andere manier dan je gewend bent van je eigen bank. Voordat je Bitcoins gaat gebruiken voor transacties, is het belangrijk dat je de tijd neemt om jezelf te informeren. Bitcoin moet namelijk behandeld worden met dezelfde zorg als je reguliere portomonnee, misschien zelf wel met meer zorg!


De Bitcoin prijs is vluchtig

De prijs van een Bitcoin kan onvoorspelbaar toe- of afnemen in een zeer korte tijd vanwege de 'jonge economie', 'nieuwe natuur' en illiquide markt waarin het zich bevind. Met als bijgevolg dat het op dit moment niet verstandig is om je spaargeld in Bitcoin om te zetten. Je kunt Bitcoin zien als een hoog en actief risico en je moet nooit geld onderbrengen bij Bitcoin wanneer je het je niet kunt veroorloven het te verliezen. Zodra je een betaling ontvangt in Bitcoins, zijn er verschillende providers die het kunnen omwisselen naar de lokale valuta.


Een betaling met Bitcoins is onomkeerbaar

Iedere transactie die wordt gedaan met Bitcoins kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Ze kunnen alleen worden terugbetaald door de persoon die het geld ontvangt. Daarom is het belangrijk om alleen zaken te doen met mensen en organisaties die je kent en vertrouwt, of die een gevestigde reputatie hebben. Andersom moeten bedrijven controle houden over de betalingsverzoeken die zij aan hun klanten tonen. Bitcoin kan typefouten detecteren en staat het gewoonlijk niet toe om geld te versturen naar een ongeldig adres. Aanvullende diensten kunnen in de toekomst nog meer keuze en bescherming bieden aan de consument.


Bitcoin is niet anoniem

Er is enige inspanning vereist om je privacy te beschermen met Bitcoin. Alle Bitcoin transacties worden publiekelijk en permanent opgeslagen op het netwerk, wat inhoudt dat iedereen de transacties van elk Bitcoin adres kan bekijken. Echter, de identiteit van de gebruiker van het adres blijft onbekend totdat informatie wordt onthuld tijdens een aankoop of in andere omstandigheden. Dit is één van de redenen waarom Bitcoin-adressen slechts eenmaal mogen worden gebruikt. Wederom: het is je eigen verantwoordelijkheid je de toepassing en bescherming van Bitcoin eigen te maken.


Directe transacties zijn minder veilig

Een Bitcoin transactie is meestal in een paar seconden opgezet en de voltooiing ervan wordt gedaan in de dan volgende tien minuten. Gedurende die tijd kan een transactie worden beschouwd als authentiek maar is nog wel omkeerbaar en onoprechte Bitcoin-gebruikers kunnen die tijd gebruiken om vals te spelen. Als je, om welke reden dan ook, niet kunt wachten op een bevestiging van de transactie, vraag dan een klein bedrag aan transactiekosten of gebruik een detectiesysteem voor onveilige handelingen. Deze maatregelen kunnen de veiligheid van je transactie verbeteren. Voor grotere bedragen (bijvoorbeeld 1000 Amerikaanse Dollars), is het logisch om te wachten op zes of meer bevestigingen. Elke bevestiging vermindert exponentieel het risico op een zogenaamde 'reversed transaction' (omgekeerde transactie).


Bitcoin is nog altijd experimenteel

Bitcoin is een experimentele, nieuwe valuta in actieve ontwikkeling. Hoewel het minder experimenteel wordt zodra het gebruik groeit, moet je in je achterhoofd houden dat Bitcoin een nieuwe uitvinding is die ideeën onderzoekt waartoe nooit eerder een poging is gedaan. Daarom kan de toekomst van Bitcoin door niemand worden voorspeld.


Vergeet de overheidsbelastingen niet

Bitcoin is geen officiële munteenheid. Maar dat gezegd hebbende, vereisen de meeste rechtsgebieden nog altijd dat je inkomens-, verkoop-, salarisadministratie en vermogenswinstbelasting betaalt over alles dat van waarde is, met inbegrip van Bitcoins.
Bekijk ook de verschillende alt-coins: Dogecoins en Litecoins